Villa Guna, Jūrmala
Pasūtītājs: Guna Eglīte
Arhitekts: Meinhard von Gerkan, gmp, 2003
Konstrukcijas, detalizācija un interjers: Vincents Arhitekti
Realizācija: Vincents, 2005-2006
Kopējā platība: 635m²

Kā uzbūvēt atslābinošu spriedzi?

Arhitektūra ir māksla ar sociālu un funkcionālu uzdevumu. Tās identitātes pamatā ir veiksmīga šo aspektu sintēze. Bet dažreiz arhitektūra ir arī māksla. To izcili demonstrē Villa Guna, kas atrodas pie Baltijas jūras līča, Jūrmalā, Latvijā. Tā ir spirgta klasikā modernisma sumināšana un vienlaikus autonoma ēkas skulptūra mūžīgi zaļajā priežu meža ielokā.

Villas mākslinieciskā identitāte ir dialoga rezultāts. No vienas puses -arhitektonisko formu un no otras - ēkas, tās apkārtējās vides. Villas Guna identitāti harmoniski veido kontrasts ar esošo apkārtni. Meža tumši zaļajā iekļautais mirdzoši baltais izskatās vēl svaigāks. Kubiskajā ēkā īpašs šarms izstaro no  taisnleņķu un līklīniju elementu kontrasta. Kā, piemēram, 15 metrus augstā skatu platforma, no kuras paveras skats uz jūru, vai villas dienvidu daļā esošie balkoni, kas pavērsti uz Villas ‘’U’’ veida apjomu. Kontrasta princips rada papildus atsvaidzinošu spriedzi arī villas iekštelpās. Interjers ir organizēts uz pusstāviem, kas savienoti ar pandusiem. Centrālā telpa, uz kuru paveras blakus esošās telpas, rada konstanti mainīgus skatus uz apkārtējo vidi, radot īpašu telpisku baudījumu.

Villa ir nosaukta tās īpašnieces, Latvijā dzimušā Mainharda fon Gerkāna drauga Gunas Eglītes vārdā. Individuāla izteiksmība, kas piešķir ēkai spēcīgu identitāti, ir ne tikai aizguvums no ēkas īpašnieces rakstura, bet arī no kopā ar arhitektu veiktā dialoga.

/Design in dialogue. The arhitecture of von Gerkan, Marg und Partner. 2013/ 

Ēkas arhitektūrā dominē lakoniska, ģeometriska vienkāršība, kā akcents vietām parādās organiskas formas neregulāras liektas līnijas balkonu risinājumā, bet ēkas interjeru meditatīvā vienkāršība ir tuva japāņu mūsdienu arhitektūras tendencēm.

Ēkas plānojums organizēts ap centrālo komunikāciju mezglu – ātrija tipa telpu, pa kurā izvietotajiem pandusiem ir iespējams nonākt dažādos stāvos un līmeņos. Skaidri izdalītas galvenās telpu grupas – saviesīgā zona ar divstāvīgu dzīvojamo telpu, kam tai pat līmenī pieslēdzas biblliotēka– darba telpa, un guļamistabu bloks mājas otrā pusē. Guļamtelpās var nokļūt arī pa atsevišķām kāpnēm un ar liftu, kurš aizved līdz pat ceturtajam stāvam, no kura tālāk iespējams iziet uz apzaļumotām jumta terasēm un tālāk uz skatu platformu, no kuras var palūkoties uz jūru. Zemākajā līmenī izvietots baseins ar plašu skatu uz meža ainavu, kā arī garāža un saimniecības telpas.

Konstruktīvi ēkas risinājums ir skaidrs un tektoniski vienkāršs – lentveida pamati, monolītā dzelzsbetona nesošie elementi un pandusi. Logu un stiklojumu risinājumam ir izmantotas alumīnija konstrukcijas Gerkāna iecienītajā pelēkajā tonī.

Interjerā dominē balti krāsotas virsmas un Indonēzijas tīkkoka parkets grīdām. Baseina telpā apdarei izmantots Vičencas akmens, stikla mozaīkas flīzes pašā baseinā un Ķīnas melnais granīts vannas istabu apdarē. Mēbeles pārstāv tādi vadošie Itālijas dizaineri kā Poltrona Frau, B&B Italia, Cappellini, virtuve no Bulthaup, vannas istabu iekārtojums no Ceramica Flaminia, Agape, Dornbracht un Kos. Lampas no Penta u.c.

Jaunumi

Pieteikties jaunumu saņemšanai