HomeApartamentu ēkas projekts Skolas ielā - Esplanādes rezidence
 
Apartamentu ēkas projekts Skolas ielā - Esplanādes rezidence
19.10.2016

Vincents arhitektu izstrādātais projekts Esplanādes rezidence ir Rīgas vēsturiskā centra identitātes mūsdienīga interpretācija, kas piedāvā augstvērtīgus apartamentus un harmonisku pilsētas telpas attīstību.

Projekta pamatā ir arhitektoniski strukturāla kārtība, kuras noteicošie elementi ir vēsturiskā apbūve, racionalitāte un estētiskās kvalitātes. Jaunās ēkas būvapjoms tiek organizēts ar 3,6 x 3,6m ģeometrisku tīklu, kas rada loģisku, skaidru projekta arhitektonisko struktūru un ļauj maksimāli racionāli izmantot zemesgabala apbūves potenciālu.

Arhitektoniski mākslinieciskā veidola pamatā ir eleganta un atturīga vienkāršība, uzbūves skaidrība, kas nodrošina elastību tālākajā projekta attīstībā un funkcionālajā izmantošanā.

Ēkas fasādēm un plānojumam piemīt ģeometriska vienotība, kas veidota dialogā ar esošo apbūves kontekstu un identitāti. Dažādi funkcionālie un dekoratīvie elementi - terases, lodžijas un logu dalījums projekta tēlu padara daudzpusīgu. Projekts bagātinās vēsturiskā centra substanci, to papildinot ar savu individualitāti un mūsdienīgumu.

Apartamentu ēku plānā formē divi ‘’L’’ veida apjomi A un B, katram no tiem ir vertikālo komunikāciju kodols, pie kura pieslēdzas apartamenti. Rezultātā projekts tiek organizēts ap diviem labiekārtotiem iekšpagalmiem, uz kuriem pavērsti guļamistabu logi. Daļa no B apjoma augstuma samazinās virzienā uz iekšpagalmu, izpildot kaimiņu zemesgabalā esošo namu insolācijas normatīvās prasības.

Dzīvojamai ēkai paredzēti septiņi stāvi un viens pazemes stāvs. Pirmais stāvs atvēlēts komercplatībām, no otrā līdz piektajam – ekskluzīvi em apartamentiem, savukārt sestajā un septītajā stāvā paredzēti divlīmeņu dzīvokļi — pilsētas villas.

Projektam paredzēti divi iekšpagalmi: viens no iekšpagalmiem — kā apzaļumota jumta terase, bet otrs — kā daudzpusīgi izmantojams labiekārtots laukums ar bērnu rotaļu vietu. Iekšpagalmu labiekārtojumā paredzēts integrēt vairākus ceļu seguma veidus, zālienu, dažādus apstādījumu veidus, ūdens laukumus, velosipēdu novietnes un apgaismes ķermeņus.