HomeMeinharda fon Gerkāna vizīte Latvijā 17.-20.septembrim
 
Meinharda fon Gerkāna vizīte Latvijā 17.-20.septembrim
23.09.2015

Pagājušajā nedēļā četru dienu vizītē Latvijā bija ieradies ilggadīgais arhitektu biroja Vincents sadarbības partneris Meinhards fon Gerkāns.
Tieši šogad, kad viņam apritēja 80 gadi, un viņa birojam „gmp”- 50 gadi, mēs varam iepazīt viņa darbus arī ar jaunizdoto grāmatu starpniecību, kuras Meinhards fon Gerkāns dāvināja Vincents arhitektiem:

  • Meinharda fon Gerkāna autobiogrāfija un 50 darba gadi viņa projektos /Meinhard von Gerkan. Vielfalt in der Einheit / Biografie in Bauten 1965-2015/ Jürgen Tietz
  • Arhitekts Meinhards fon Gerkāns. Viņa celtnes Rīgā un apkārtnē / Der Architekt Meinhard von Gerkan. Seine Bauten in und um Riga
  • Izstādes katalogs „Domu līnijas. Arhitekta Meinharda fon Gerkāna skices un zīmējumi.”
  • Pastkartes ar arhitekta dzimtajām vietām Rīgā un Jūrmalā

Izstāde „Domu līnijas” šobrīd ir eksponēta arhitektūras paviljonā Hamburgā – vienā no jaunākajām Gerkāna realizētajām celtnēm, kuru atklāja šī gada jūnijā. Šī gada nogalē 26.novembrī šī izstāde vēl plašākā veidolā tiks atklāta Rīgā Pētera baznīcas izstāžu zālē. Tas būs ļoti simbolisks mirklis, jo tajā arhitekts savulaik ticis kristīts.
Meinhards fon Gerkāns ir pirmais starptautiska mēroga arhitekts, kura projekti realizēti Latvijā kopā ar arhitektu biroju Vincents. Vizītes laikā arhitekts kopā ar saviem dēliem un kolēģiem, kā arī sadarbības partneriem no biroja Vincents apmeklēja Latvijā realizētās un starptautiski godalgotās ēkas, kavējās atmiņās par to tapšanas procesu, arhitektoniskajiem un dizaina risinājumiem:

  • Citadeles administratīvo kompleksu
  • Apartamentu ēku Karlo Zaubes ielā
  • Apartamentu ēku Bellevue Jūrmalā
  • Villu Guna
  • Jūrmalas rezidenci „Villa Marta”
  • Villu Aleksandra

Vizītes ietvaros Meinhards fon Gerkāns apmeklēja arī Pētera baznīcu Rīgā, Latvijas Nacionālo bibliotēku un savas bērnības dzīvesvietas Rīgā un Jūrmalā.

Erudīcija un zināšanas par daudzu tautu nacionālo kultūru arhitektu Meinhardu fon Gerkānu padarījušas par izsmalcinātu gardēdi, vīnu pazinēju un baudītāju.

Tāpat kā projektējot, arī pavārmākslā visaugstāk tiek vērtēta amata prasme un roku darbs. Visaugstākajām gardēžu prasībām atbilst arī arhitekta bērnības pilsētā Rīgā apmeklētais restorāns Vincents, kurā par patīkamiem pārsteigumiem rūpējās šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, gatavojot „Special restaurant Vincents Canard de Ronen a la Presse”, Oyster Rockfeller, Porcini carpaccio, King Crab (Bering sea) bisque, u.c. Ēdienu lieliski papildināja Baltijas labākā someljēra Raimonda Tomsona piemeklētie vīni.