HomeInterjera valoda ir kontrastu spēle
 
Interjera valoda ir kontrastu spēle
01.09.2014

Jaunākajā žurnālā Latvijas Architektūra publicēts Vincents Arhitektūras jaunākais interjera projekts. Publikācija >> 

60 m² dzīvokļa interjers Rīgas klusajā centrā - Hospitāļu ielā. ­ 

Nelielais, kompaktais dzīvoklis, kas atrodas kādā no Rīgas neofunkcionālisma ēkām, pavisam nesen piedzīvojis pārplānošanu un pārbūvi, lai platībā ar nevērtīgiem tumšiem un gariem koridoriem un nelielām istabām vietā radītu pievilcīgu dzīvojamo vidi, ienesot gaismu un plašumu. Var pat teikt – plānojums „sekoja” gaismai, lai no logiem ieplūstošā dienas gaisma piepildītu pēc iespējas li­elāku dzīvokļa daļu. Rekonstrukcijas laikā tika iznīdētās nišas, nišiņas, nesaprotami zigzagi plānojumā, tā vietā izveidojot funkcionālu plānojumu ar guļamistabu un studio tipa zonu, kas iekļauj ieejas halli, dzīvojamo istabu un virtuvi ar izeju uz balkona. Mūsu gadsimtā plašums tiek traktēts kā viena no telpu greznības pamatvērtībām. Plašuma un brīvības sajūta telpā var būt mērāma ievērojamā kvadrātmetru skaitā, bet tikpat labi šo sajūtu ierobežotā šaurībā iespējams izveidot ar smalkiem telpu dizaina i­nstrumentiem – ar pārdomātu plānojumu, ar izsmalcinātiem apdares materiāliem un toņiem, ar kontrastiem un ģeometriju, augstvērtīgiem iekārtojuma priekšmetiem, ar gaismas iepludināšanu un kvalitatīviem aksesuāriem.

Telpas vides kvalitāte nav atkarīga no mērogiem, bet gan no stilistu piedāvātas formulas interjera dizaina veseluma uztverei un iemītnieku patiesajām ērtībām, lietojot dzīvojamo telpu ikdienā. Lielākā iekārtojuma vērtība pēc dzīvokļa pārbūves un iekārtošanas ir telpu uztveres robežu eleganta un drosmīga pārvarēšana, nelielā kvadrātmetru skaitā radot vērienīgu plašumu un harmoniju. Saikne ar ārpasauli ar logu palīdzību ir atjaunota pilnā mērā un kļuvusi par vienu no interjera nozīmīgiem akcentiem, ko uzsver arī gaisīgais aizkaru dizains, kur savas dejas izdejo pirmie rīta saules stari. Logi burtiski ir piepildījuši visas telpas, paverot skatu uz dažādām debess pusēm un ļaujot rimti vērot mājas apkārtni. Līdzās mājai pagalmā aug koki un tas rada īpašu gaisotni dzīvoklī, jo koku lapotne ir labi redzama no dzīvokļa.

Telpu plānojumā dominē simetrija, bet to apzināti izjauc asimetrijas principa suģestija, kas panākta ar gaismas ķermeņu izvietojumu un asi kontrastainiem sienu plakņu apdares toņiem. Kopējais telpu risinājums ir eleganti vienkāršs un lakonisks, minimālisma koncepts neparedz liekas un pašmērķīgas detaļas. Funkcionālisma estētikas idejas ir „Vincents” interjera arhitektu projektu pamatvērtība, līdz izjustai esencei reducējot katru toni, katru savienojumu, katru interjera dizaina funkcionālo un estētisko niansi. Telpas "izjūta" ģenerējas no daudzu faktoru kombinācijas, vienotā atmosfērā un harmoniskā kopainā sapludinot visus atsevišķos elementus.

Sienas spogulis šaurākajā dzīvokļa daļā ieejas hallē paver ceļu saules gaismas ieplūšanai vistālākajos dzīvokļa nostūros, vienlaicīgi telpas iluzorais turpinājums spogulī paplašina tās reālās robežas un ienākot dzīvoklī sagādā vizuālu pārsteigumu. Dzīvokļa dizaina koncepts paredzēja sienā iebūvētus skapjus, arī garderobei atvēlot atsevišķu telpu.

Viesistabā, kas no ieejas halles  atdalīta tikai nosacīti– ar vijīgi dekoratīvu režģi, dominē baltie un gaišie toņi, dažādām to nokrāsām sadzīvojot dīvānā, galdā un sienu plaknēs, uz kuru fona izceļas melnie, ažūrie dizainera Filipa Starka krēsli un TV spoguļspožā ekrāna virsma. Interjera baltās apmetuma sienas, kontrastējot ar eļļotām gaiša ozolkoka grīdām un izcelto sienu tumši brūno krāsojumu, rada pārliecinošu un efektīgu iespaidu. Gaumīgās priekšmetu un dzīvojamās telpas cilvēcīgi saprotamās mērogu proporcijas, kā arī delikātie kontrasti vidi padara „dzīvu”, noskaņojot aktīvai ikdienai. Ar smalku eleganci pretnostatītas masīvās dīvāna formas un vizuāli vieglā plauktu sistēma, melnbalti svītrotie pufi un zeltīta toņa dekoratīvie aksesuāri. Gluži vai skulpturālās modernās klasikas smalkās mēbeļu un aksesuāru līnijas no pasaules top zīmoliem ir galveno lomu spēlētāji. Tiem kopīgs ir mūsdienīgs dizains, pārdomāta funkcija un augsta kvalitāte, tomēr katram no šiem priekšmetiem piemīt individuāls raksturs un ekspresivitāte. Kontūru asums, apjomu vienkāršība, universālas formas, oriģināli apdares materiāli ir īpašības, ar kurām apveltīti šie priekšmeti, un to reprezentatīvo vērtību spēj saprast tikai intelektuāla gaume. Protams, šarmu šīm elegantajām lietām piešķir dzīvokļa īpašnieka dzīvinošā klātbūtne.

Savukārt, guļamistabā ozola finierējuma pielietojums iebūvētajās mēbelēs veiksmīgi papildina interjeru ar siltuma pieskārienu. Pārdomāti izplānojot telpu, tā ieguvusi plašumu un atrasta vieta arī omulīgai darba vietai, iebūvējot galda virsmu līdzās logu ailai. Mājīguma un intīmi personiskas telpas noskaņas radīšanai izmantots gultas pārklājs ar pelēkbrūngana toņa faktūru, zeltaini brūnie zīda un samta spilveni. Dabas krāsu: baltās, brūnās, pelēkās un gaišā dabīgā ozola saspēle nomierina un atgādina arī par norisēm dabā aiz loga.

Visai netradicionāli studio tipa zonā iebūvēta virtuves iekārta ar salas zonu - lakoniskā forma apvienota ar multifunkcionalitāti, bāra lete var būt lietojama gan kā darba virsma, gan ēdamgalds ikdienā, gan viesību galds, uzņemot ciemiņus. Gatavojot maltīti virtuves salas zonā var netraucēti vērot skatu pa logu, baudīt dzīvokļa atmosfēru vai arī komunicēt ar viesiem. Maksimāli izmantotas sienu plaknes iebūvēto plauktu sistēmu un skapju izvietojumam, kas ir viens no racionāliem principiem , domājot par plašumu un izvairoties no telpu pārblīvēšanas. Gaismekļu zeltījums virtuvē rada vieglu un patīkamu svētku gaisotni pat ikdienā, nemaz nerunājot par ballītēm, kad virtuve dēļ ērtā iekārtojuma var būt gan kopā darbošanās vieta ēdiena pagatavošanas laikā, gan kopā svinēšanas vieta.

Dzīvokļa telpu dizaina mērķtiecība un pārdomātie risinājumi izveidojuši viegli uztveramu, vienkāršu un vienlaicīgi izsmalcināta stila paraugu, kur lietas dzīvos kopā ar to īpašnieku, iedvesmojot kā pasakā - ilgi un laimīgi.