HomeLatgales zvaigzne - piemiņas vieta par godu Latgales kongresa simtgadei Rēzeknē
 
Latgales zvaigzne - piemiņas vieta par godu Latgales kongresa simtgadei Rēzeknē
24.09.2016

Vincents Arhitekti izstrādājuši projektu piemiņas vietai un skvēram ar dekoratīvu baseinu un strūklaku vēsturiskajā Rēzeknes daļā - Atbrīvošanas alejā. Jau tuvākajā laikā plānots uzsākt tā realizāciju, lai piemiņas vietu atklātu Latvijas simtgades svinību ietvaros. 

Vincents arhitekti šā gada sākumā piedalījās konkursā par „Piemiņas vietas par godu Latgales kongresa simtgadei izveide Atbrīvošanas alejā 61, Rēzeknē”, iegūstot 2. vietu un tiesības izstrādāt tehnisko projektu.

Konkursā piedalījās 9 pretendenti no Latvijas un Eiropas Savienības valstīm.Vincents piedāvājumu žūrija atzina kā ļoti ambiciozu un atzīmēja labiekārtojuma projekta augsto līmeni.

Laukuma centrālais elements – Latgales zvaigzne risināts kā mākslinieciski izteiksmīga forma. Tās pamatā ir metaforu kopums, kas izriet no Latgales lielāko apdzīvoto vietu ģeogrāfiskās atrašanās novietnes un Latgales kongresa vēsturiski simboliskās nozīmes.

LABIEKĀRTOJUMA MĀKSLINIECISKĀ KONCEPCIJA

Laukuma labiekārtojuma koncepcijas pamatā ir Latgales zvaigznes stari, kas organizē laukuma telpu un organiski to integrē pilsētvidē. Laukuma apstādījumu un ceļu ieseguma elementus paredzēts izvietot, telpiski akcentējot Latgales zvaigznes starus. Kā atsauce uz Latgali - ezeru zemi, laukuma labiekārtojumā paredzēts ūdens baseins ar izgaismotu strūklaku, kura vizuāli bagātinās pilsētas telpu. Labiekārtojuma risinājums organizēts, respektējot galvenās gājēju plūsmas, kā arī iespējamās nākotnes plūsmas. Labiekārtojums Latgales zvaigznes laukumu integrē pilsētas promenāžu sistēmā. Gājēju plūsmas caurvij laukuma diagonāles, savienojot Ludzas ielas krustojumu ar Kvošu ezera pludmali. Atzīmējot Latvijas neatkarības svētkus maijā un novembrī, Latgales zvaigznes laukums kļūs par cilvēku pulcēšanās vietu pirms svinīgā gājiena uz Latgales Māras pieminekli. Gar Atbrīvošanas aleju paredzēts izvietot vairākus karogu mastus, piešķirot papildus svinīgumu pilsētas noformējumam valsts svētku dienās. Labiekārtotais laukums ar skulptūru definēs pilsētas telpu, radot jaunu tikšanās un apskates vietu Rēzeknē. Jaunā pieminekļa telpa ir arī alegorija par vēsturiskā kinoteātra Diāna telpu, kuras kulises veido stāvās latgaļu pilskalna nogāzes ar kokiem. Latgales zvaigznes skulptūrā un labiekārtojumā paredzēts iestrādāt plašu informatīvu materiālu par 1. Latgales kongresu un tādējādi jaunajam laukumam būs arī nopietna pedagoģiski didaktiska nozīme.