HomeVincents Arhitektu panākumi apartamentu ēkas Veru ielā 4 konkursā
 
Vincents Arhitektu panākumi apartamentu ēkas Veru ielā 4 konkursā
28.02.2014

Vincents Arhitektūra ar izciliem panākumiem piedalījās ekskluzīvas apartamentu ēkas Veru ielā 4 atklātā arhitektūras ideju konkursā. Savas vizītes Rīgā laikā ar Forburgas Rezidences projektu tika iepazīstinātas Vincents Arhitektūra galvenais sadarbības partneris Meinhards fon Gerkāns. Viens no šī brīža pasaules izcilākajiem arhitektiem atzīmēja piedāvātā projekta koncepcijas un risinājumu augsto kvalitāti. Rīgā dzimušais vācu arhitekts ļoti atzinīgi novērtēja Vincents Arhitektūra komandas augsto profesionalitāti.

Projekta arhitekts: Ojārs Šablovskis, 

Projekta grupa: Jurģis Vizulis, Ingrīda Dreimane, Laura Meija, Inita Ruka, Agnese Skrole 

Forburgas Rezidence - 21. gadsimta kvalitātei atbilstošs projekts, kas iemiesots vēsturiskajā telpiskajā ietvarā.

Būvapjoms loģiski turpina Rīgas centra daļai raksturīgo kvartāla perimetrālo apbūvi. Divu apjomu dzīvojamo ēku vienība Rīgas centram tuvā teritorijā respektē Veru ielas rajona mērogu un arhitektūras vaibstus. Augstuma variācijas no 4 līdz 6 stāviem, neofunkcionālisma manierē veidotās fasādes, kā arī ērti dzīvokļu plānojumi ir šo ēku grupas galvenās kvalitātes. Forburgas Rezidenci raksturo konteksta izjūta, vietai atbilstošs mērogs, vienkāršība, ērts dzīvokļu plānojums, dabisku toņu atturība un arhitektūras detaļu kultūra.

FASĀDES RISINĀJUMS

Forburgas Rezidences fasāde ir kvartālā esošo vēsturisko ēku māksliniecisko principu mūsdienīgs turpinājums. Fasādes kompozīcijas pamatā ir Veru ielas mērogam atbilstošs stingrs ritms, kas akcentē vertikālos elementus un logus. Fasādes apjomu galveno kompozīciju veido trīs erkeri vairāku stāvu augstumā un turpina Veru ielā iedibināto erkeru tradīciju.

Erkeru perimetrālā apbūve palielina pret ielu orientēto dzīvojamo telpu platību, uzlabo to izgaismojumu un telpas klimatu, veidojot kvalitatīvu dzīvojamo telpu.

Fasādes galvenais apdares materiāls ir gaišas akmens plāksnes, kas iekļaujas apkārt esošo ēku materialitātes kontekstā. Forburgas Rezidences izteiktā mājīguma sajūta akcentēta ar koka materiāla elementiem, piešķirot ēkas fasādei telpisku elegantumu.

Rekonstruējamās ēkas fasāde paredzēta kā krāsota apmetuma apdare. Risinājums ļaus skaidri uztvert vēsturisko ēku un jaunbūvi. Ēkas fasādē paredzētas apzaļumotas terases ar stikla margām.

Veru ielas apbūvē kontrastē eklektisma, art deko un nacionālā romantisma stili. Forburgas Rezidences ēku fasāde risināta kontrastā esošajam, bet ņemti vērā un interpretēti apkārtējās arhitektūras stila formveides paņēmieni- ritmā, mērogā un apdarē.

Forburgas Rezidences plānojums ir racionāls un viegli pārplānojams.

Šim projektam izstrādāts regulārs un racionāls arhitektūras tīkls, padarot ēkas plānojumu īpaši elastīgu. Iespējams vienā stāva līmenī izprojektēt divus lielus dzīvokļus, vai, piemēram, trīs mazākus. Plānojuma princips ļauj efektīvi reaģēt uz nekustamā īpašuma tirgus prasībām.

Galvenais dzīvokļu plānojuma princips - centrālā ir dzīvojamā telpa. Līdzīgi kā Forburgas rezidences ēka ir formēta ap apzaļumotu laukumu, tāpat dzīvokļi tiek formēti ap dzīvojamo istabu, no kuras erkeriem paveras skats uz apkārtējo apbūvi. Šie arhitektoniskie principi ļauj Forburgas Rezidences iemītniekiem sajust klusā centra īpašo atmosfēru. Apartamentu interjers paredzēts modernās klasikas stilā. Tā galvenais izteiksmes elements ir logi un logu dalījuma gaismēnu spēle. Dzīvojamās telpas, atbilstoši vēsturiskajai tradīcijai, paredzētas ielas daļā, savukārt guļamistabas vērstas uz daudz klusāko iekšpagalmu. Telpu augstums dzīvokļos paredzēts 2,7 metri.

Augšējo līmeņu stāviem zemesgabala rietumu daļā paredzētas apzaļumotas jumta terases, kas radīs īpašu kvalitāti pilsētvidē.

Jaunbūves pirmajā stāvā paredzēts prestižs ieejas vestibils ar konsjēržu un uzgaidāmā telpa. Pirmajā līmenī ir autonovietnes, kā arī palīgtelpas katram dzīvokļa īpašniekam.

Rekonstruējamai ēkai paredzēts maksimāli saglabāt un restaurēt esošos mākslinieciski vērtīgos elementus, piemēram, ieejas portālu un kāpņu telpu. Ēkā paredzēts ierīkot liftu, paaugstinot vides pieejamību. Rekontruējamās ēkas un jaunbūves savienojums ļauj maksimāli efektīvi izmantot rekonstruējamās ēkas esošās platības - trīs dzīvokļiem daļa telpu atrodas jaunajā ēkā.

Rekonstruējamai ēkai tiek saglabāts vēsturiskais fasādes ritms, taču atsevišķu logu ailes pret iekšpagalmu paredzēts pagarināt, izveidojot elegantus “franču” balkonus. Iekšpagalma fasādē paredzētas četras jaunas logailas. Ēkai plānots izbūvēt 5. un 6. līmeni ar divstāvīgiem dzīvokļiem, kuriem paredzēta plaša terase uz rietumu pusi. Ēkas zemes līmenī paredzētas tehniskās telpas komunikācijām, apkurei, ēkas uzturēšanai un apkopei.

Jaunā ēka paredzēta kā karkasa sistēmas dzelzsbetona konstrukcijas ēka. Visi konstruktīvie elementi maksimāli unificēti, kas samazinātu būvniecības izmaksas. Jumta izbūve uz rekonstruējamās ēkas paredzēta no vieglām metāla konstrukcijām. Paredzēts arī nostiprināt rekonstruējamās ēkas pamatus un iebūvēt liftu.

Konkrētajā piedāvājumā ēka ir bez pagraba, tomēr to iespējams izprojektēt, nepieciešamības gadījumā. Izmantota piekārto fasāžu sistēma pie dzelzsbetona konstrukcijām. To veido akmens plākšņu apdare, kas mijas ar logu stikla elementiem. Inženierkomunikāciju izvadi uz jumta ir paslēpti metāla konstrukciju rāmjos.

Mājas iekšpagalms ir slēdzams un drošs, tajā paredzēts īpašs labiekārtojums - koki, strūklaka un laukums bērniem. Tā ir atsauce uz netālu esošo, vēsturiski nozīmīgo 1914.g. celto Forburgas ēku kompleksu, kur galveno kompozīcijas asi veidoja iekšpagalms.